Salt la continut

batranetea...

- - - - -

153 replies to this topic

lenutzaurora

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 6810 Postari:
pai trebuia sa se intample odata, doar ca nah as fi vrut sa fie cu mine...oricum o mai am pe bunicuta

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:

trebuıe sa ne bucuram sı saı ıubım cıt sunt cu noı.ca zılele fıecaruıa ıı sunt numarate.

Maroelva

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 11170 Postari:
Citat lenutzaurora:
pai trebuia sa se intample odata, doar ca nah as fi vrut sa fie cu mine...oricum o mai am pe bunicuta
 sincere condoleante ...stiu ce inseamna cand pierzi pe cineva drag...la fiecare ne vine randul mai devreme sau mai tarziu...

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:
Constientizati ca singura data in viata cand ne place sa "imbatranim" este in copilarie? La mai putin de 10 ani, suntem asa de incantati de asts a , incat gandim si in fractiuni de an.
"Cati ani ai?" "Am patru ani si jumatate!" Nu vei spune niciodata ca ai 36 ani ...si jumatate. Da, dar ai patru ani si jumatate... Asta e diferenta!
Ai ajuns adolescent, acum nu te mai pot opri. Sari de bunavoie la numarul urmator sau chiar putin mai departe.
"Cati ani ai?" "O sa am 16!" Poate ca ai 13, dar vei avea 16! Si vine si cea mai grozava zi din viata ta.... ai 18. Chiar si cuvintele suna ca o ceremonie: ai devenit major, ai 18 ani! YESSSS!!!
Apoi, faci 30. Oooohh, ce se intampla aici? Parca ai fi lapte batut! Ala "se face" si e numai bun de aruncat, nu mai e amuzant, te-ai acrit. Ce nu e in regula? Ce s-a schimbat?
Ai DEVENIT major, FACI 30, MERGI PE 40. Whoa! Pune frana, o iei razna. Pana sa bagi de seama, AJUNGI de 50 si toate visele s-au spulberat.
Dar, asteapta!!! IMPLINESTI 60. Nici tu nu credeai ca vei face si asta!
Deci: DEVII major, FACI 30, MERGI pe 40, AJUNGI de 50 si IMPLINESTI 60.
Asa viteza ai luat, incat ATINGI 70. Dupa asta este "de pe o zi pe alta": astepti "SA O DUCI PANA MIERCURI".
In varsta de 80 ani, fiecare zi e un ciclu complet: O TII pana la pranz, AI PRINS si 4:30; AI AJUNS si seara asta. Si nu se oprest aici !
In anii 90, o iei usurel inapoi: "Abia am avut 92"
Apoi se intampla cel mai straniu lucru: dupa 100, devii iar copil "Am 100 si ...jumatate!"
Va urez tuturor sa prindeti 100 si jumatate cu sanatate!

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:
eh,batrınetea asta ıtı omul cel maı drag.

lenutzaurora

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 6810 Postari:

da din pacate asa este viata asta, nu avem cum sa o oprim dar trebuie sa fim fericiti ca oamenii acesti au facut parte din viata noastra, si sa fim multumiti ca am facut parte din viata lor, nu trebuie sa le cerem mai mult nu avem dreptul, eu au muncitit si ne-au crescut acum e timpul lor sa se odihneasca, nu el putem cere sa mai ramana sa se chinuie pe ascest pamanat, acolo sus o sa le fie mai bine, asa ca incercati sa va ganditi altfel...stiu ca e foarte dureros dar nu avem ce face, nu avem dreptul sa-i oprim din drum

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:
dar e foarte greu sa te despartı.e tare dureroasa despartırea .

laryssa

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 3630 Postari:

Batranetea este o boala?

Organismul uman, pe mãsurã ce înainteazã în vârstã, suferã o serie de modificãri legate de declinul functiilor fiziologice, ceea ce determinã o scãdere a capacitãtii de rãspuns la stres si o crestere a incidentei bolilor. Se diminueazã capacitatea fizicã, functiile pulmonare, cardiace, renale, sexuale, endocrine, auditive, vizuale.

Bãtrânii sunt extrem de sensibili si vulnerabili, devenind dificil de îngrijit atât de personalul medical cât si de familie. În timp se produce pierderea abilitãtii pentru activitãtile zilnice (capacitatea de a se spãla singuri, de a se îmbrãca, de a merge la toaletã, de a-si curãta locuinta. Imobilizarea la pat poate duce la accentuarea depresiei si izolarea socialã a acestor oameni. Se pune întrebrea: trebuie sã ne temem de bãtrânete? Bãtrânetea este o etapã inevitabilã în viata noastrã, dar o putem face mai usoarã si putem sã fim cât mai putin dependenti de ceilalti. Acest lucru este posibil printr-un program bine ales de exercitii fizice adaptat nivelului individual de rezistentã, sub directã supraveghere medicalã. În acest mod se pãstreazã functiile organismului, se previn bolile cardiovasculare, este combãtutã obezitatea, scade mortalitatea.
Alimentatia trebuie adaptatã si ea vârstei, fãrã excese de grãsimi animale (carne de porc grasã, unturã, unt), dulciuri concentrate (ciocolatã, prãjituri de cofetãrie), cu continut bogat în fructe si legume. Cantitatea de lichide trebuie sã fie minimum 1,5 litri pe zi.
Vizitele medicale sunt mai mult decât necesare dupã vârsta de 65 de ani, în special examenele oftalmologice. O datã pe an este necesarã testarea acuitãtii vizuale, testarea acuitãtii auditive, efectuarea unei mamografii, iar pentru femei, un examen citologic vaginal Babes Papanicolau.
Deosebit de importante sunt controlul riguros al tensiunii arteriale, testarea glicemiei, colesterolului si lipidelor.
Având în vedere cã dupã 65 de ani infectiile respiratorii sunt mult mai severe, se recomandã vaccinarea antigripalã si antipneumococicã.
Dupã vârsta de 75 de ani cãderile constituie o cauzã frecventã de dependentã la pat, ele putând fi prevenite printr-un control al tensiunii arteriale si a bolilor cardiace, prin eliminarea obstacolelor, bãilor nesigure, scãrilor din interiorul locuintelor, prin rezolvarea în timp util a problemelor reumatologice si oftalmologice.
Vârsta a III-a nu reprezintã o boalã, nu trebuie privitã cu pesimism. Chiar dacã procesul îmbãtrânirii nu poate fi oprit, îmbunãtãtirea calitãtii vietii oamenilor în vârstã trebuie sã rãmânã o preocupare permanentã a fiecãruia, dar si a serviciilor de sãnãtate.
Indiferent de viata sexualã avutã la tinerete, vârsta înaintatã afecteazã viata sexualã. Schimbãrile se resimt atât la bãrbati, cât si la femei.
Schimbãrile rãspunsului sexual la bãrbati
Existã o serie de modificãri care influenteazã buna desfãsurare a actului sexual între care trebuie amintite:
- modificãrile prostatei, care în jurul vârstei de 50 de ani îsi pierde elasticitatea, produce mai putinã plasmã seminalã si o eliminã cu mai putinã fortã în timpul ejaculãrii;
- modificãrile erectiei, se observã în jurul vârstei de 40 de ani, când erectiile necesitã stimulare fizicã directã iar perioada scursã pânã la o nouã erectie poate fi de 1 zi sau chiar de 2 zile;
- modificãri ale testosteronului, care se manifestã prin scãderea apetitului sexual. Diminuarea apetitului sexual poate avea si alte cauze cum ar fi: factorii de stres, conditiile medicale sau medicatia care are ca efect reducerea interesului pentru sex. Un mic procent de bãrbati vor beneficia de medicatia cu testosteron pentru cresterea apetitului sexual, dar aceastã terapie nu va spori erectia sau abilitatea de a obtine sau intensifica orgasmul.
La bãrbati, activitatea sexualã descreste progresiv cu vârsta. Acest fapt a fost dovedit de reducerea interesului si a implicãrii în probleme sexuale, dificultatea obtinerii erectiei si reducerea satisfactiei sexuale. Perioada aceasta este cunoscutã sub denumirea de andropauzã.
Nu existã o vârstã precisã a declinului potentei sexuale la bãrbat dar existã anumiti factori, extra-fiziologici, care o pot influenta: starea socialã, economicã, atitudinea partenerei, educatia, starea civilã.
Tulburãrile se instaleazã de obicei lent, rareori brusc. Uneori perioadele de declin alterneazã cu reveniri spontane, dar trecãtoare. Frecventa raporturilor sexuale scade progresiv. Statisticile aratã cã erectiile sunt prezente la 2/3 dintre bãrbatii în vârstã de 65 de ani si la 1 dintre cei în vârstã de 75 de ani, iar activitatea sexualã la vârstnici este prezentã la 54% din bãrbatii cãsãtoriti, fatã de 7% la bãrbatii necãsãtoriti.
Odatã cu avansarea în vârstã, stimulii erotogeni trebuie sã fie de mai mare intensitate pentru a produce un rãspuns, iar episoadele de erectie spontanã îsi reduc frecventa sau dispar. Durata fazei latente creste si erectia nu mai este completã. Paradoxal, timpul de ejaculare poate fi prelungit, îmbunãtãtind calitatea actului sexual, dar se mãreste si timpul necesar pentru a atinge urmãtoarea erectie. Andropauza est o perioadã de bulversare în care se rupe echilibrul organismului adult si se restabileste un altul, cel al vârstei a III-a.
Declinul activitãtii sexuale este accelerat în prezenta altor probleme de sãnãtate. Tulburãrile de andropauzã sunt mult mai severe la cei cu patologie asociatã (cardiopatie, diabet zaharat, interventii chirurgicale de prostatã, aterosclerozã) si la cei cãrora li se administrazã medicamente care inhibã actiunea androgenilor (hormoni masculini). Consumatorii cronici de alcool pot avea o reducere a activitãtii sexuale suplimentarã fatã de cea diminuatã de vârstã. În ultimii ani s-a mai descris asa-zisul sindrom YUPPIE, definit ca o dorintã sexualã (sau de a face sex) diminuatã. A apãrut în contextul stresului modern, al grijii excesive pentru pãstrarea locului de muncã, al dorintei de ridicare a standardului de viatã, precum si a oboselii cronice specifice ritmului alert al vietii cotidiene contemporane. La aparitia unor tulburãri de tipul: potentã scãzutã sau absentã, nervozitate, libidou diminuat sau absent, irascibilitate, obosealã fizicã si intelectualã, depresie, scãderea memoriei si a capacitãtii de concentrare, bãrbatul trebuie sã se adreseze medicului pentru a-si ameliora simptomatologia.

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:
Batrinetea nu este o lupta, ci un masacru",

Maroelva

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 11170 Postari:
Bătrâneţea este verdictul vieţii.

adrian pop

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 1455 Postari:
toti ajungrm la batrinete acu fiecare cum are scris....mie n umi miar place sa ajung la acea virsta

Maroelva

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 11170 Postari:
De ce?...fiecare varsta are frumusetea ei, daca stii cum sa o traiesti...

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:
Batrinetea nu te fereste sa te indragostesti. Dar indragostit fiind, te feresti de batrinete!

Maroelva

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 11170 Postari:
SI NU UITATI NICIODATA :

Viata nu se masoara cu numarul de respiratii pe care le aveti, ci in
momente care iti taie rasuflarea......                           

AYLIN

Administrator

• Membri
  • PipPipPip
  • 28229 Postari:
Intoarce-ti , doamne , fata catre mine
Sa vezi din plin pe robul tau umil
Sa-l vezi ingindurat , plin de suspine
Si neajutorat ca un copil .

Aducerile-aminte mi-arata a mea viata
Ca pe-un zabranic negru-n zi de-nmormintare
Copil , tinar , adult ma vad mereu in ceata
O ceata deasa , neagra si fara de scapare .

Am asteptat sfirsitul sau batrinetea calma
Nesimtitor in groapa sau fara de dorinte
Dar , ca-n trecut , si-acuma o palma sau sudalma
Ma insotesc pe drumu-mi cel plin de suferinte

Si ca-n trecut si-acuma sint fara aparare
O tinta minuscula dar nimerita-n plin
De tot noroiul lumii , ce ustura si doare
Si iti preface viata intr-un amar destin .

Mi-am cautat scaparea pe cai intortocheate
Sau pe cararea dreapta a recei judecati
Dar usile-au ramas in fata-mi ferecate
Pecetluite trainic , acum ca-n alte dati .

Si sa nu-l vezi pe robul tau umil
Infrint , indurerat , plin de suspine
Si neajutorat ca un copil
Intoarce-ti , doamne , fata de la mine

Si sa nu-l vezi pe robul tau umil
Si sa-ntelegi ca-i irosit o viata
De om batrin , de-adult si de copil
Intoarce-te , parinte , si nu-l privi in fata .

Maroelva

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 11170 Postari:
Batranetea e maestra in tertipuri. Ea se apara cu iluzii de tot felul, presupunandu-se nu atat de avansata, nu atat de periclitata, nu atat de fara de iesire precum o vede tineretea. de altfel, si tinerii cu siguranta impartasesc iluzii, intre altele aceea ca nu vor imbatrani.

Iluziile sunt painea noastra cea de toate zilele, motiv suplimentar pentru care gresesc cei ce proclama ca definitiv incheiata era utopiilor. Omul are idei, ca atare si proiectii ideologice. Utopiile sociale nu sunt decat reversul iluziilor individuale. Ambele sunt rele si bune cu schimbul, mistifica viata si ajuta supravietuirii. Nici un om nu traieste fara speranta.

Cred ca batranetea e intr-adevar conform vorbei populare, o “haina grea” , dar batranii o poarta ca si cea pe dinainte. Observ batrani care isi duc zilele de parca ele s-ar desfasura normal. Inainte nu isi imaginasera cum se traieste la varste avansate, acum nu pricep cum cei din jur nu pricep asa ceva… Cred ca practica ii face mai intelepti pe batrani. Cu toate ca intre timp unii dintre ei isi pierd orice urma de intelepciune, deoarece se inchid din ce in ce in si asupra limitatelor lor trebuinte, dureri si nadejdi.

Cand am sa ajung batran cu siguranta am sa caut mereu fisuri prin care sa imi recastig pierderile, care daca pana la acea varsta erau de ordin material/sentimental, atunci vor fi de ordin temporal, deci irecuperabile. O ciudata legitate functioneaza insa inca din timpul tineretii. Desi este un truism, orice clipa care a trecut este mai aproape de viitor si mai departe de trecut. Intre, se defineste prezentul, al carui orizont se va ingusta teribil la varsta batranetii: viitorul curge mai repede inspre a deveni trecut…

elena_staicu

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 5531 Postari:
Si batranetea face parte din ciclul vietii.

Maroelva

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 11170 Postari:
De obicei, batranetea se defineste prin raport cu tineretea, fiind vazuta ca
inversul ei.

elena_staicu

Senior Member

• Membri
  • PipPipPip
  • 5531 Postari: